Wieprzowina w “pudełku”

Rynek jest niemal pusty. Jest jeszcze bardzo wcześnie i ktoś wypisuje na tabliczce nową cenę za funt wieprzowiny. Wydaje się to być prostym gestem ręki, która zmieniła zaledwie jedną cyfrę w cenie żeberek, ud czy smalcu. Ale to, co jest wyrażone na tej tablicy numerami wypisanymi kredą, jest w rzeczywistości prawdziwym rynkowym kataklizmem. Kubańska wewnętrzna ekonomia jest tak wrażliwa, że nieznaczne podniesienie ceny kilograma befsztyku czy masła sprawia, że zakłócona zostaje cała delikatna sieć handlowa. Ze względu na te grosze, które składają się na zakup jedzenia, temperatura lęku dnia codziennego się podnosi, stopień niepokoju wzrasta. Właśnie pewien stan alarmowy odczuwa się w ostatnich dniach. Brakuje wieprzowiny, co spowodowane jest limitami dotyczącymi pasz, których import spadł, a których rodzima produkcja zmniejsza się nieustannie. Sektor handlu detalicznego cierpi z powodu braków produktu, który jest podstawą tzw. „pudełka”, które zawiera niemal zawsze ryż, jakiś rodzaj mąki i odrobinę mięsa. Ten posiłek „w ręku” jest ostoją wielu Kubańczyków, którzy pracują poza domem, jest też podstawową jednostką w prywatnej gastronomii. Kiedy cena „pudełka” idzie w górę, pociąga za sobą wszystko pozostałe. Sprzedawca obuwia podnosi odrobinę cenę swoich butów, by zrekompensować różnicę w kosztach południowego posiłku; sprzedawczyni, która zapłaciła więcej za swoje sandały stara się odzyska różnicę w cenie od niczego nie podejrzewających klientów, nie sprawdzających wydawanej im reszty, a emerytowana pani domu napisze do swojego syna żyjącego we Frankfurcie czy Miami, by ten wysłał trochę więcej pieniędzy, ponieważ życie jest bardzo drogie. A cała ta sekwencja problemów i zmartwień zaczyna się w chlewie, gdzie pasza i opieka powinny przekłada  się na kilogramy mięsa, do czego jednak nie dochodzi.

tłumaczenie: Karolina Popović

redakcja: Anna Pawłowska

Skomentuj

Proszę zalogować się jedną z tych metod aby dodawać swoje komentarze:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s